Amazon en Pumbo A5 pockets vergeleken

Nu je bij Pumbo geen boeken van 200 pagina’s meer kunt laten maken voor €19,95, worden andere productiekanalen interessant. Al jaren bood ik e-boeken via Amazon aan, maar pockets in de Nederlandse taal op Amazon zetten leek niet zo zinvol. Tot nu.

Ik ben gecharmeerd van het proces bij Pumbo, maar niet van prijzen van boeken boven de twintig euro. Natuurlijk kan je rechtstreeks met PoD-drukkers communiceren en daar je boek aanleveren om tegen lagere productiekosten te drukken. Pumbo distribueert je PoD-boek naar de koper en je kunt je omzet laten uitbetalen wanneer je wilt, maar met een wachttijd van 45 dagen. Je hoeft het risico van een grote oplage niet te dragen of voorraad te houden als je daar de ruimte niet voor hebt. Pumbo meldt alleen je boek aan bij het CB als dat zonder verlies kan. Bol is de winkel die het meeste inhoudt van de verkoopprijs, waardoor daar je boek aanbieden het criterium is geworden voor publicatie bij Pumbo. Uitsluitend via boekenwinkels en boekenbestellen.nl aanbieden is daar geen optie.

Onlangs heb ik berekeningen uitgevoerd waarmee je een op A5 opgemaakt boek bij Amazon aanbiedt: het afgewerkt formaat wordt 148 mm/25,4=5.83 inch en 210 mm/25,4=8.27 inch. Op basis daarvan kan je de afloop en het ‘save frame’ bepalen op respectievelijk 0.125 en 0.25 inch. Opmerkelijk is de berekening voor de rug. Bij Amazon is dat het aantal pagina’s (inclusief voorwerk en nawerk) maal 0.0025 inch. De Pumbo-berekening kwam daarbij uit op 20,5 mm, bij Amazon slechts 0,57 inch (14,5 mm). De Amazon rug zou dus flink dunner worden.

De geruchten waren dat bij Amazon de kwaliteit minder was, dus besloot ik een proefexemplaar te bestellen, zodra mijn publicatie goedgekeurd was. Ik had ook een ‘eerste exemplaar’ van Pumbo in huis en besloot die nog niet aan te bieden aan degene aan wie het boek opgedragen is, zodat ik de boeken kon vergelijken. Gister kwam het Amazon-boek binnen…

De eerste indruk van de omslag op de Amazon-versie is goed: Het boek ziet er hetzelfde uit, maar is inderdaad dunner. Het boek is een millimeter minder hoog en nagenoeg even breed. De tekst en barcode op de laatste pagina maken duidelijk dat het boek in Polen is geproduceerd. Kleuren zijn iets donkerder op de omslag van het Pumbo-boek, de uitsnede scheelt verticaal een paar millimeter en Pumbo’s versie ziet er strakker uit dan die van Amazon. Als de boeken naast elkaar liggen, valt op dat de omslag van de Amazon-versie naar buiten krult en die van Pumbo mooi plat blijft liggen.

De rug is zeker vijf millimeter op de voorkant zichtbaar, normaal een probleem, maar omdat ik de omslag al opnieuw heb aangeboden en gepubliceerd, deze keer niet. De titel staat ook niet in het midden van de rug.

De achterkant van de boeken zijn nagenoeg gelijk aan elkaar. Het zwart is donkerder op het Pumbo-boek.

De kleur van het papier van het binnenwerk is lichter in het boek via amazon.de; het dikt minder op, wat de dunnere rug verklaart. Het papier is merkbaar gladder dan het boek dat Pumbo levert. Beide vellen zijn even doorzichtig, misschien laat de Amazon versie iets meer zien van de tekst op de achterzijde. Letters in de tekst zijn in beide boeken even scherpgestoken. Ook de rasters in de grijze hoofdstuknummers zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Het binnenwerk is al met al van dezelfde kwaliteit.

Mijn conclusie is dat het boek van Amazon oké is, maar dat van Pumbo van betere kwaliteit. Het binnenwerk komt overeen, maar het papier van de Amazon-versie is dunner en gladder. Het verschil zit hem in de omslag. Die van Amazon is dunner en krult naar buiten, die van Pumbo is steviger en blijft plat liggen. De rug van het boek via amazon.de is 71% van de rugdikte van het boek via Pumbo en de plaatsing van de omslag is minder precies. Het Pumbo-boek oogt van buiten mooier, maar binnenin is er niet veel verschil.

Voor het proefexemplaar van de Engelse versie van AUTONOOM geldt ongeveer hetzelfde. Omdat de letters op de rug groter zijn, is het gegeven dat ze niet in het midden staan duidelijker te zien. Bij Pumbo staan ze beter gecentreerd.

De mate waarin het Amazon boek dunner is, stoort me wel. Het Pumbo boek heeft een fijne dikte, het Amazon boek is daarbij vergeleken mager.

In deze versie lijkt het binnenwerk van Amazon wat schraler gedrukt en die van Pumbo wat vetter. Ik vind het laatste mooier.

Dat band met “Not for Resale” die Amazon op een proefdruk afdrukt, maakt het onmogelijk om het boek te verkopen en bezwaarlijk om het weg te geven aan recensenten. Volgende keer publiceer ik gewoon het boek, bestel het en haal het daarna weer van Amazon af, zodat ik een gewoon boek thuis krijg. Alhoewel ik in dit exemplaar natuurlijk met een rode pen ga kalken. Temeer omdat ik het met ChatGPT heb vertaald…