AUTONOOM

Autonoom is een sciencefictionroman over een talentvolle programmeur die door het Amerikaanse leger gevraagd word buitenaardse software te ontcijferen. Dit leidt tot onverwachte ontwikkelingen.
3D book Showcase
  • ©

De talentvolle programmeur Tobias Tolvanen wordt op klaarlichte dag door Chinezen van de straat geplukt en in een busje gepropt. Voor de softwarespecialist is dat het begin van een onmogelijke opdracht die hij niet kan weigeren. Er is maar één voorwaarde. Hij moet zijn opdracht zelfstandig oplossen. Tobias krijgt beschikking over een keet in een geheim militair complex, voorzien van een gloednieuw autonoom computersysteem met militaire kunstmatige intelligentie. Als hij tijdens zijn briefing hoort dat hij geen Chinese maar buitenaardse software moet decoderen, twijfelt hij of dat wel kan.

AUTONOOM - Voorplat

 Hij krijgt alleen de opnames van de berging van een buitenaardse ontsnappingscapsule en het geluid van het baken dat die capsule uitzond. Maar waar is de ontsnappingscapsule zelf en de software die hij moet decoderen?
Zijn pogingen om tot de waarheid door te dringen, brengen hem in contact met een hardwarespecialist en een vertaalster die niet de waarheid spreekt. Samen ontdekken ze de werking van de capsule en de software en dat leidt tot een onverwachte ontknoping. Lukt het Tobias om zijn opdracht tot een goed einde te brengen?

Inkijkexemplaar

Lees de eerste hoofdstukken van AUTONOOM gratis in de Book Preview op read.amazon.com:

Recensies

G. Swaenepoel voor NBD Biblion – Bestelnummer: 202034532
Een boeiende en spannende sciencefictionthriller. Zowel de karaktertekening van de hoofdpersonages als de spanningsopbouw zijn goed uitgewerkt.
 

Lees de hele recensie op shop.nbdbiblion.nl

Stef Knops (Beheerder Maxi mini bieb Aurora)
3.5/5
Een goed verhaal dat leest als een film, met een gemoedelijke leessnelheid. Het verhaal bevat een goed-tegen-kwaadprincipe, zonder dat het een standaard verhaal wordt met een standaard plot. Het verhaal zet je echt aan het denken over hoe je zelf kijkt naar buitenaards leven en over hoe je denkt wat ze hier komen doen.
In tegenstelling tot “Het Zwaartekrachtprobleem”, wat een bundel van kortere verhalen is, is het fijn om een langer verhaal van Antoni te lezen. Je kijkt toch anders aan tegen een kort verhaal als tegen een langer verhaal. Antoni heeft beide schrijfwijzes zeker weten onder knie. Ik hoop snel weer iets van hem te lezen.
Een verhaal dat je vanaf het begint lekker meesleept in deze wereld en je weet vast te houden, een aanrader voor alle sciencefictionfans.
 
Lees de hele recensie op de Facebook-pagina van Maxi mini bieb Aurora.

Marcel Meijer (Eindredacteur Software Development Network)
5/5

Wat een gaaf boek is Autonoom!
Het mooie was dat ik het verhaal in mijn hoofd zag gebeuren als een film.

Daniel Warmoeskerken schreef voor Modern Myths een recensie van AUTONOOM:

Al vrij snel zit je in het verhaal en ondanks de jargon is alles goed te volgen. Antoni Dol overlaadt je niet met feiten, maar neemt juist de tijd om wat uit te leggen. Het begin van het boek laat zien waarom Tobias zo goed is in wat hij doet en dan begint het verhaal pas echt.
In het begin had ik het idee een verhaal te lezen als Arrival van Denis Villeneuve […]. Autonoom is een verhaal dat goed in elkaar steekt, boeiend is en origineel, maar uiteindelijk meer eindigt als een Independence Day.
Dol heeft zijn verantwoordelijkheid genomen om het boek niet zomaar te publiceren en dat is te merken. De woordredactie is prima en in zijn dankwoord merk je dat Antoni weet wat er nodig is om een boek op de markt te brengen. Dat is hem dan ook zeker gelukt. Het kleurgebruik op de omslag is passend voor het verhaal en het binnenwerk is netjes.
Dol heeft absoluut een vlotte stijl die prettig te lezen is. Uiteindelijk is Autonoom een vlot boek, dat met aandacht op de markt is gezet.

Lees de hele recensie op Modern Myths

Bernard geeft AUTONOOM een 7.5 uit 10 op boekenbestellen.nl
3.8/5

Origineel boek […] De volgorde van handelen is goed uitgewerkt. […] Boek zelf leest verder makkelijk weg en je blijft nieuwsgierig wat er vervolgens gaat gebeuren.

Lees de hele recensie op boekenbestellen.nl.

Tazzy gaf AUTONOOM een 9/10 op ikhouvanhorrorfantasyenspanning
4.5/5

Dit boek speelt in op je gevoel. Je zit midden in het verhaal, het is meeslepend. Het is spannend en mysterieus. Een boek om bij (en over) na te denken… [Er zijn] veel technische snufjes en de daarbijbehorende taal. Maar het is wel duidelijk wat de personages bedoelen. Het is een avontuurlijk verhaal, dat je als een film voor je ziet. Het krijgt van mij een 9, dat zijn 4,5 sterren!
Antoni staat voor mij nu 100% zeker op de NL sciencefictionlijst [van schrijvers met veel talent in Nederland]. Ik ben enthousiast over zijn boek en hoop dat nog veel meer mensen zijn boek of zijn verhalenbundel gaan ontdekken. Ik wil zeker meer lezen van hem!

Lees de hele recensie van Tazzy op ikhouvanhorrorfantasyenspanning

Jos Lexmond van Nederlands Contactcentrum voor Science Fiction
3/5

Het verhaal dat volgt heeft twee delen naar mijn idee. Het eerste is geweldig, spannend en inventief. [Ik] vind het op sommige momenten briljant en wil het vergelijken met het verhaal ‘Story of your Life’ van Ted Chiang, dat de winnaar van de Sturgeon Award in 1999, de Nebula Award in 2000 en de Seiun Award van 2002 werd. Het verhaal werd in 2016 briljant verfilmd als ‘Arrival’ door Dennis Villeneuve. Het is natuurlijk nogal wat om te zeggen, dat besef ik ook wel, maar zo voelt het echt.
[In het tweede deel]  verandert het van een prima verhaal in een […] achtervolgingsklucht uit een spannend jongensboek. Ook leuk… daar niet van, maar het is dan, wat mij betreft, een beetje een afknapper geworden. Jammer, maar niets meer aan te doen. Toch heb ik wel genoten van ‘Autonoom’ en deze uitgave geeft hoop voor de toekomst en ik kijk zeker al weer uit naar het volgende project van Antoni.

Lees de hele recensie van Jos op ncsf.nl