Handboek interactieontwerp

Handboek interactieontwerp was in de winkels verkrijgbaar.

Interactieontwerpers richten zich op de vele aspecten van interactie en interfaces tussen mensen en digitale apparaten. Hoe begrijpen mens en machine elkaar het best? En wat komt hier allemaal bij kijken? Dit boek legt een stevig fundament voor ontwerpers in opleiding en voor mensen die zich bezighouden met interactieontwerp. Het Handboek Interactieontwerp beschrijft het ontwerpproces en geeft informatie over:

    • discoveryfase: briefing, onderzoek, consolidatie van resultaten en rapportage
    • analysefase: persona’s, scenario’s, requirements en specificaties
    • ontwerpfase: concepten, schetsen, prototypen en de rationale
    • uitwerking: ontwerp userinterface, grafisch ontwerp, multimedia en usability
    • applicatietypen: internettoepassingen, games en zakelijke en mobiele applicaties
    • interactiepatronen: inloggen, registreren, profiel, formulier, wizard, e-commerce, zoeken, veel-gestelde vragen en help
    • toekomstige ontwikkelingen: e-book, tablet-pc, multi-touch, mobile tag, wearable technology, augmented reality en stemgestuurde en neurale interfaces

Het Handboek Interactieontwerp behandelt de uitdagingen die professionele interactieontwerpers tegenkomen. Het boek biedt een gedegen basis voor het ontwikkelen van uw vakkennis en het ondersteunt interactieontwerpers in de praktijk. Met dit boek bent u volledig op de hoogte van de facetten van interactie tussen mensen en digitale apparaten.

2 gedachten over “Handboek interactieontwerp”

  1. Hallo, ik heb uw boek gekocht en doorgenomen. Ik vroeg mij alleen af of u mij een concreet voorbeeld kon geven wat functionele requirements nu eigenlijk zijn. Verder zoek ik ook nog het verschil tussen de systeem test en de prototype test.
    gelieve zo snel mogelijke te antwoorden.

    Alvast bedankt

    Thomas

    1. Hoi Thomas,

      Functionele requirements zijn voorwaarden voor de juiste werking van een bepaald systeem. In tegenstelling tot niet-functionele voorwaarden, die dus onafhankelijk zijn van de functie van het systeem en dus mogelijk voor meerdere systemen gelijk kunnen zijn, zijn functionele requirements de eisen aan een bepaald systeem gesteld worden. Een e-commerce website zal dus heel andere functionele eisen hebben dan een tijdregistratiesysteem. Aan de juiste werking van elk van die systemen zijn verschillende functionele requirements verbonden. Ik dit geval zou ik dus gewoon voor een bepaald systeem met een specifieke werking kiezen en dan naar de use cases kijken om voorbeelden van de functionele requirements te bepalen. Dat is wat het systeem moet kunnen.

      Het verschil tussen een systeemtest en een prototypetest is af te leiden van het verschil tussen een prototype en een systeem dat onwikkeld wordt. Een protoype is een proefversie van het systeem, dat wordt gebouwd om te leren of om bepaalde technische of usability eisen uit te werken om te zien of ze voldoen. Een systeem dat ontwikkeld wordt, kan zich in verschillende fases van ontwikkeling bevinden. Als het systeem gedeeltelijk af is, is het al mogelijk om het tegen toekomstige eindgebruikers aan te houden om te zien of het voldoet. Een prototype wordt gewoonlijk weggegooid omdat het te onstabiel is om er productiesoftware van de maken. Het systeem kan tijdens het bouwen aangepast worden als blijkt dat het niet voldoet. Dat kan inhouden dat er onderdelen die pas zijn gebouwd, weer moeten worden afgebroken. Het testen is belangrijk om te bepalen of een systeem of prototype aan de functionele en niet-functionele eisen voldoet. Als dat niet zo is, moet er ingegrepen worden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.