“Handboek XAML”, specifiek voor designers van applicaties en websites

Eerste boek dat in het Nederlands uitleg geeft over XAML

Macaw-medewerker Antoni Dol schrijft “Handboek XAML”, specifiek voor designers van applicaties en websites

Macaw-medewerker en Senior Designer Antoni Dol heeft een handboek geschreven over XAML. XAML staat voor eXtensible Application Markup Language en is de nieuwe taal voor het programmeren van gebruikersinterfaces voor Windows-applicaties, Silverlight-browserapplicaties en applicaties voor Windows Mobile en mobiele telefoons van Nokia. Wat HTML is voor websites, is XAML voor dit soort applicaties. Het eerste exemplaar van het boek is gisteren uitgereikt tijdens de Microsoft Mix Essentials aan Martin Tirion, User Experience Evangelist van Microsoft Nederland. Microsoft DevDays is het jaarlijkse evenement voor professionele softwareontwikkelaars en architecten in Nederland. Mix Essentials wordt tijdens de DevDays gehouden en is speciaal voor designers.

 Het “Handboek XAML” is het eerste boek dat in het Nederlands uitleg geeft over hoe ontwerpers van gebruikersinterfaces XAML kunnen toepassen bij het vormgeven van schermen voor Windows Vista programma’s en Silverlight browserapplicaties. Sinds 2006 werkt Antoni met Windows Presentation Foundation (WPF) en XAML en sinds dit jaar is daar Silverlight bijgekomen. Informatie die hij voor de uitvoering van zijn WPF en XAML projecten nodig had, haalde hij uit boeken die door programmeurs waren geschreven, maar vanwege het jargon voor een designer moeilijk te begrijpen waren. Dit was voor Antoni de aanleiding om zijn ervaring en kennis te bundelen in een handboek dat zich  specifiek richt op designers, in de taal die zij begrijpen en met onderwerpen en illustraties die hen aanspreken.

 XAML is dé mark-uptaal voor applicaties op basis van Windows Presentation Foundation (WPF), onderdeel van het .NET 3.x-platform, waarmee interfaces voor Windows Vista en browserapplicaties in Silverlight geprogrammeerd worden. Beide zijn bedoeld om gebruikersinterfaces te maken die de User Experience veel beter ondersteunen dan Windows- en browserapplicaties tot nu toe hebben gedaan. Het Handboek XAML is een compleet en een helder naslagwerk van de uitgebreide mogelijkheden van XAML en WPF.