io? Hoezo io?

What’s in a name? Ik heb gekozen voor io als uitgeversnaam. Er zijn veel bedrijven die .io als extensie van hun bedrijfsnaam hebben, omdat het internet country code top-level domain voor het British Indian Ocean Territory io is en je er leuke woorden mee kan maken, maar io op zich bestond nog niet als bedrijfsnaam. Officieel heb ik het, mede omdat ik ‘selfpubber’ niet zo’n mooi woord vindt, onder mijn bedrijfsnaam Antoni Dol ingeschreven bij KvK onder io Independent Publisher. De merknaam moet in kleine letters geschreven worden, omdat het op die manier nog unieker is.

Hoezo io?

De betekenis van io is voor velerlei uitleg vatbaar in het Nederlands en Engels. Veel daarvan zijn van toepassing op een uitgever van sciencefictionverhalen en -romans.

Het is leuk om te weten de in de Griekse mythologie io een dochter van Inachus en minnaar van Zeus was, die in een koe veranderd werd, of een onbewoond eiland in de buurt van Kreta, nog afgezien van de bands, talen en Japanners die de naam voeren.

Mij gaat het natuurlijk om de betekenissen die wél van toepassing zijn. Zo is bijvoorbeeld Io een maan van Jupiter (zie illustratie), met connotaties met SF. Ik heb dat in een logo-ontwerp proberen vorm te geven, maar het is de vraag of dat herkend wordt.

Ook de betekenis van Input/Output is interessant. Te meer omdat mijn input als schrijver en mijn output als vormgever beiden nodig zijn om tot een eindresultaat te komen. De platte teksten zijn mijn input als sciencefictionschrijver voor de vormgeving van de omslag en het binnenwerk, die je als output van mijn output als vormgever kan lezen. Voor de vorm zou er een schuine streep tussen de i en o horen, wat geen interessante logo’s opleverden in de schetsen die ik ervoor maakte.

Dat Io ook een god in Dungeons & Dragons is, een vlinder of een Stekelige rivierslak is voor mij van minder belang dat het ‘ik’ betekend in het Italiaans en dat het, behalve als het aan het begin van een zin staat, ook in die vorm ook in kleine letters wordt geschreven.

Ik heb voor ‘io Independent Publisher’ twee logo’s gemaakt, die ik in een poll op Facebook heb gezet. Welke vind jij het beste?