Mix Keynote bij Microsoft NL

Ik had het voorrecht om te gast te zijn bij de presentatie van de keynote bij Microsoft Nederland. De hoofdpersoon van de avond was Windows Phone 7 series. Alle kennis die je als developer of designer hebt opgedaan over Silverlight kan je 100% inzetten voor het maken van applicaties voor WP7. Alle gereedschappen om Windows Phone 7 apps te maken zijn gratis beschikbaar. De ontwikkelsoftware is beschikbaar via developer.windowsphone.com. Dank Microsoft NL voor een geslaagde avond.

Ik had het voorrecht om te gast te zijn bij de presentatie van de keynote bij Microsoft Nederland. In combinatie met de SDN had de Silverlight en Expression Insiders usergroup een aantal plaatsen te vergeven. Mensen die zich ingeschreven hebben op Sixin.nl hebben een e-mail gehad met een link naar het inschrijvingsformulier voor het evenement. Ze hebben een ochtend de tijd gehad om zich in te schrijven.

Uiteindelijk waren er zo’n dertig mensen vanuit verschillende gebruikersgroepen en invalshoeken naar het nieuwe Microsoft hoofdkwartier gekomen om de aftrap van de MIX 2010 op een groot scherm in een grote vergaderzaal mee te maken. Er waren drankjes en borrelhapjes, maar zodra de videostream op gang was gekomen was iedereen ademloos aan het luisteren en kijken. In sneltreinvaart zijn verschillende mensen en evenzoveel verschillende demo’s aan het oog voorbijgekomen. Enkele opmerkelijke feiten heb ik via Twitter kunnen verspreiden, totdat mijn telefoon het opgaf omdat hij te lang had aangestaan.

De tweets gingen over de 60% marktpenetratie van Silverlight (in Nederland 72%), de mogelijkheid om fullscreen Silverlight video te kijken op een tweede (of derde) scherm, Silverlight als techniek achter Pivot, Blend 4 als gratis update voor Blend 3, dat e-bay een appstore heeft waar Silverlight apps verkocht kunnen worden en dat Silverlight 4 vandaag Release Candidate is geworden. De RTW wordt eind april verwacht, waarschijnlijk gelijk met Visual Studio 2010.

Maar de nadruk van de keynote van MIX10 lag niet op Silverlight en niet op de Expression tools. De hoofdpersoon van de avond was Windows Phone 7 series, met een uitgebreide demonstratie van de mogelijkheden van de telefoon, inclusief verschillende typen applicaties, door Joe Belfiore. ScottGu bouwde ter plekke de eerste Twitterclient voor WP7 en een collega van hem maakte binnen 8 minuten een foto-applicatie in Expression Blend 4. De Silverlight versie op WP7 is geen Silverlight lite of aparte Silverlightversie. Het is gewoon Silverlight. Alle kennis die je als developer of designer hebt opgedaan over Silverlight kan je 100% inzetten voor het maken van applicaties voor WP7. Er worden in sneltreinvaart een aantal games getoond die gemaakt zijn in XNA en gespeeld op de telefoon, de computer met de muis en een televisie met een XBox controller. Als je apps of games op WP7 wilt krijgen gaat dat via de Marketplace hub. Exacte voorwaarden worden later nader bekend gemaakt. Alle gereedschappen om Windows Phone 7 apps te maken zijn gratis beschikbaar. De ontwikkelsoftware is beschikbaar via developer.windowsphone.com.

Na de presentatie was er tijd om even bij te praten over de nieuwe mogelijkheden. Daarna was er een live verbinding met een aantal Nederlandse bezoekers van MIX10 en de mogelijkheid om vragen te stellen en beantwoord te krijgen. In het restaurant van het Microsoft gebouw kwamen pizza’s en drankjes beschikbaar, die onder begeleiding van stevige discussies zijn verorberd. Dank Microsoft NL voor een geslaagde avond. Thuis de bits downloaden en installeren en aan de slag voor Windows Phone 7 Series met Silverlight…