Nieuw leven voor Silverlight: Silverlight 5 beta in april

De beta van Silverlight 5 wordt in de lente verwacht, waarschijnlijk tijdens de MIX 2011 conferentie op 12 tot en met 14 april in Las Vegas. De definitieve versie van Silverlight 5 wordt daarop in de loop van 2011 uitgebracht.

Ook bij de komende versie van Silverlight is gekeken naar de features die het meest gevraagd zijn op silverlight.mswish.net. Daar staan Full Databinding support en 3D bovenaan in de lijst. Verschillende aangekondigde features vindt je terug in de bovenste regionen, maar ook andere handige features worden onderdeel van Silverlight 5. Nadruk ligt op verbetering en uitbreiding van de bestaande functionaliteit, maar er zijn een paar uitzonderingen: ondersteuning voor 3D bijvoorbeeld.

3D en graphics

De grootste verassing in de Keynote van Scott Guthrie op de Silverlight Firestarter Web Cast was voor mij de aankondiging van 3D voor Silverlight. In de keynote video is vanaf 50:50 tot 55:50 een indrukwekkende demo te zien van wat er mogelijk wordt met 3D in Silverlight. Of 3D op dezelfde manier gaat werken als in Windows Presentation Foundation, valt nog te bezien. Er zijn in ieder geval modellen, animated cameras, textures en bumpmapping in de Silverlight implementatie aanwezig. De performance van de demo is in indrukwekkend. Grafische verbeteringen als een 3D immediate Mode Graphics API, GPU accelerated 3D zullen daaraan bijgedragen hebben. Daarnaast zijn Fluid Layout Transitions in Silverlight 5 beschikbaar, die het animeren van onderdelen van de UI nog eenvoudiger maken.

Tekst en printen

Daarnaast krijgt Silverlight 5 serieuze typografische verbeteringen. De scherpte van de tekst wordt verbeterd, het wordt mogelijk om tekst over meerdere kolommen te laten lopen. Er wordt volledige OpenType support beloofd, waaronder de toepassing van Leading en Kerning van characters in lettertypes. Het printen van tekst in Postscript vector format maakt niet alleen haarscherpe prints mogelijk, maar zal ook meer controle bieden over wat er precies geprint wordt en niet alleen wat er in de visual tree aanwezig is.

Data en binding

Een ander opmerkelijke en nuttige feature in Silverlight 5 wordt het zetten van breakpoints in de XAML. Dit werkt hetzelfde als breakpoints in code, maar zal daadwerkelijk een XAML-bestand openen en stoppen op de regel met het breakpoint. Van daaruit is het debuggen van data binding voorhanden. In de Locals Window worden fouten in de binding en in de final source de properties met de huidige waarden daarvan zichtbaar. Dat maakt het oplossen van problemen met bindings een stuk eenvoudiger. Bindings on Style setters maken het veranderen van application resources beschikbaar, zodat het onmiddelijk veranderen van Themes eindelijk wel  kan. Voor RIA services kan data opgeslagen worden in de cloud. Custom markup extentions helpen om een MVVM patroon beter te implementeren. Implicit Data Templates zorgt voor een default uiterlijk van een bepaald datatype over de hele applicatie heen. Relative Source binding maakt WPF features voor databinding eindelijk beschikbaar in Silverlight.

Media

Hardware media decodering geeft betere video-ervaring, terwijl CPU en batterij worden ontzien. Power Management zal bij dat laatste zelfs nog meer helpen. Pitch correction voor audio en video heet in Silverlight 5 TrickPlay. Silverlight krijgt ook de functionaliteit om afstandbedieningen aan te sturen, zodat een zogenoemde “Ten feet experience” beter ondersteund kan worden vanuit een Silverlight applicatie. Ik hoop nog altijd dat MediaCenter Markup Language (MCML) wordt vervangen door XAML, maar dat is wellicht een brug te ver.  IIS Media Services 4.0 maakt smooth streaming naar WP7, maar ook de iPhone en de iPad mogelijk met betere performance en meer mogelijkheden. Het wordt bijvoorbeeld mogelijk om Azure te gebruiken voor IIS Media Services.

Silverlight 5 zal weer talloze verbeteringen hebben ten opzichte van de huidige versie. Zo komt er een 64-bit Silverlight Runtime die sneller start, beter presteert en meer mogelijkheden biedt. Een Coded UI recorder brengt testen van de userinterface binnen bereik. Out-of-Browser Silverlight applicaties kunnen meerdere subwindows hebben, die zelfs snappen naar de kanten van het scherm in Windows 7. Entreprise Policy support laat trusted applications binnen die vertrouwde omgeving uit de sandbox komen. P/invoke laat je unmanaged DLLs en Win32 APIs aanspreken voor betere integratie met het OS en met apparaten.

Als wilt kan je alles nog eens nalezen op de Future of Microsoft Silverlight site.