Omdat de omslag van AUTONOOM meedingt in de categorie Mooiste omslag in The Indie Awards, geef ik graag een toelichting hoe die omslag is ontstaan.
De titel
De oorspronkelijke titel van dit boek was: Stand Alone. Het zou gaan over een programmeur die buitenaardse software moet ontcijferen. Aan het einde van een maand schrijven had ik een boek met een goed structuur en een interessant verhaal. Maar de titel was Engels en het boek in het Nederlands. Dankzij Ilana van mijn ‘kleine schrijfgroep’, die er prat op gaat goede Nederlandse titels te kunnen verzinnen, kwam de titel AUTONOOM in beeld. Mijn Google Alert voor AUTONOOM levert voornamelijk berichten op over zelfrijdende auto’s en zelfvarende schepen, maar het staat wel voor het thema van het boek: is alleen werken of is samenwerken de betere manier van werken?
Op de omslag is deze korte titel gezet in gespatieerde kapitalen in het ‘free for commercial use’ font Great Lakes, en verloopt van paars naar transparant. Het kostte wat moeite om de hele titel goed leesbaar te houden, ondanks dat het in de achtergrond wegvalt. Lees het boek als wilt weten waarom de titel van paars naar transparant verloopt. De titel was achteraf ook van een mooi formaat voor de boekenleggers:
De ontsnappingscapsule
Een ontsnappingscapsule is onderdeel van begin van het verhaal. Hierin vindt Tobias Tolvanen de software die hij moet ontcijferen. Daarom was de capsule een goede keuze voor de omslag. Het gaf niet te veel prijs van de rest van het verhaal en was een mooie indicatie voor het genre van het boek: sciencefiction. Voorwaarde voor de afbeelding was dat de capsule een luik had. Maar hoe kom je aan zo’n afbeelding?
Ik vulde een Pinterest Board met Escape Pods, maar de meeste daarvan zijn props of modellen voor bekende films, waardoor ik die niet kon gebruiken. Ik vond op het internet wel deze afbeelding, met de behulpzame titel: capsul49.jpg. Zoeken op afbeelding leverde een site op waar mensen hun zelfgemaakte modellen postten: theRPF. Op deze pagina is de ontstaansgeschiedenis te zien van het model van 50 cm hoog, opgebouwd uit bloempotten, gepost door JanewayC. Ik heb de eigenaar van de site een berichtje gestuurd om te achterhalen wie dat was, maar dat bleek niet nodig om ze zelf al reageerde op mijn verzoek om de afbeelding op de omslag
van het boek toe te passen en ik kreeg toestemming om de foto op de omslag te gebruiken:
Ik had haar al gewaarschuwd dat ik de ontsnappingscapsule paars zou maken en zou roteren. Op het laatst heb ik een lichtsignaal met lens flare toegevoegd, die de capsule volgens het verhaal uitzond. Als maker van de foto van het model kreeg ik terug: Cécile Lhuissier, dus die heb ik ook in het colofon vermeldt. Ik heb het resultaat in dezelfde discussie gedeeld en gelukkig vond Cécile hem mooi.
De achtergrond
Ik wilde een paarse sterrenhemel als achtergrond voor de omslag van AUTONOOM, maar de beelden die ik op het internet vond, waren geen van allen rechtenvrij, dus die kon ik niet gebruiken. Ik besloot om mijn eigen achtergrond te maken op basis van de beelden die ik mooi vond. De eerste poging werd niets en heb ik weggegooid. De kleurstelling was duidelijk, maar het resultaat viel niet mee. Ik had een tutorial nodig over hoe je een sterrenhemel in Photoshop maakt. Ik heb er meerdere gebruikt, maar de video Creating a Nebula door Qehzy was in ieder geval van grote invloed op het resultaat. Ik wilde ‘vallende sterren’ laten zien zoals die op een van de inspiratie-afbeeldingen te zien waren en heb daarvoor nog aparte tutorials bekeken. Uiteindelijk was dit het resultaat, op maat gemaakt voor de omslag (303 x 216 px op 300 dpi):
De combinatie van al deze elementen met het io-logo, auteursnaam, flaptekst, auteursfoto en bio, en de streepjescode met het ISBN, leverde deze omslag op:
De titel op de rug was kleiner en werd moeilijk leesbaar, dus gaf ik een witte titel de voorkeur. Ik zag dat de tekst op de achterplat moeilijker leesbaar was door de sterrenhemel erachter, maar wilde de weidse indruk van de plaat niet tenietdoen door er een effen achtergrond achter te zetten. Op het echte boek is de tekst beter te lezen dan hier.
Nu weet je wat ik heb moeten doen om deze omslag te creëren. Vind je hem mooi? Stem dat voor de omslag van AUTONOOM in The indie awards.