Prospectus onafhankelijke uitgevers voorjaar 2020

De prospectus onafhankelijke uitgevers is het resultaat van twee maanden werk en samenwerking met acht andere onafhankelijke uitgevers. Klik de omslag links voor een blik op de inhoud.

Deze prospectus is het gevolg van het idee om een gezamenlijke brochure te maken voor ‘selfpubbers’, om hun boeken en de schrijvers beter bekend te maken bij de boekhandel.

De inspiratie was de pagina op ISSUU, waar alle reguliere uitgevers in november al hun voorjaarsbrochures hadden geplaatst. Het leek mij geweldig om daar tussen te staan. Waarom was er eigenlijk niet zo’n brochure? Onafhankelijke uitgevers zitten, ondanks dat ze keihard schrijven, produceren, promoten en distribueren, op een eilandje: er is geen overkoepelende organisatie die hun belangen behartigd, slechts een hangplek op Facebook.

Toen ik het idee daar opperde, ontstond er snel een schisma tussen enthousiastelingen en criticasters, waarbij de discussie voornamelijk over de kwaliteit van de boeken in de brochure ging. Persoonlijk denk ik dat elke onafhankelijke uitgever streeft naar een uitstekende kwaliteit, maar sommigen komen daar verder in dan anderen. In ieder geval verdienen ze een voorjaarsbrochure. Uiteindelijk waren er 11 schrijvers met interesse en 4 met kritiek, die alle vier sowieso niet meededen. Dat was voor mij voldoende om het project door te laten gaan.

Met een strakke planning van een maand heb ik een ontwerp gemaakt met verschillende soorten pagina’s, en templates gemaakt voor de pagina’s waar het meeste interesse in was.  Tien auteurs meldden zich aan of had ik benaderd om mee te doen. Het idee was dat zij zelf aan de slag gingen in Word of online in Canva.

In die tijd ben ik gaan nadenken over een omslag en de caleidoscoop leek me een passend thema voor de verscheidenheid in het aanbod van onafhankelijke uitgevers. Het voorstel kreeg veel bijval en nieuwe deelnemers.

De verder invulling van de prospectus omvatte een voorwoord, een inhoudsopgave en een achterplat met de portretten en contactgegevens van de deelnemers. 

Op zich is het niet moeilijk om PDFs te genereren uit verschillende softwarepakketten, maar samenvoegen was dat wel. Voor de onlineversie kon ik de resultaten van vier verschillende kanten wel samenvoegen, maar voor het drukwerk bleek dat problematisch omdat de afstand en grootte van de snijlijnen tot het schoongesneden formaat in alle software anders was. Word zet snijlijnen op de maat van de marges, dus dat was onbruikbaar en ik moest snijlijnen in het ontwerp zelf opnemen. Andere pakketten plaatsen ze allemaal net anders. De oplossing was om de resulterende PDFs in InDesign op te nemen die die de snijlijnen te laten neerzetten. Facing pages gaan dan overlappen, maar omdat toch losse pagina’s aangeleverd moesten worden konden pagina’s onder elkaar gezet worden.

De resolutie van de barcodes bleek bij een aantal deelnemers problematisch, dus die heb ik moeten vervangen. De Pumbo barcode generator was daarbij behulpzaam, hoewel de truc om de barcode in Photoshop met de optie ‘Preserve hard edges’ aan te vergroten in de weg zat (die truc is ook de reden dat Pumbo-barcodes zo rechthoekig zijn).

Het resultaat staat online bij ISSUU en je kunt boeken van onafhankelijke uitgevers vinden in een brochure tussen die van de reguliere uitgevers. De gedrukte versie is in de maak en kan door deelnemers en geïnteresseerde besteld en verspreid worden.

Nu de taak voor de deelnemers (en eventueel andere onafhankelijke uitgevers) om de prospectus te promoten. Digitaal via e-mailberichten naar lokale en regionale boekhandels en analoog door de gedrukte versie van de prospectus in de brievenbus van een boekhandel te laten glijden of beter: persoonlijk af te geven aan de inkoper.

Komt er een Prospectus onafhankelijke uitgevers Zomer 2020? Misschien wel, een evaluatie van problemen in het proces en verbeteringen in de communicatie zal aan het licht brengen of het allemaal sneller en beter kan. En zijn er voldoende auteurs die aan zo’n nieuwe versie willen meewerken?