Scrivener templates voor de Waterloper schrijfwedstrijd

Als je meedoet aan schrijfwedstrijden, wil je al je energie en tijd besteden aan het schrijven van je verhaal. Het is daarom belangrijk om te voorkomen dat je kostbare tijd verspilt aan het opmaken van je verhaal. Scrivener, een populaire schrijfprogramma, biedt een oplossing voor dit probleem door het gebruik van sjablonen (templates). Via dit artikel biedt ik de Scrivener templates voor de schrijfwedstrijd Waterloper.

Scrivener biedt ook andere handige functies die het schrijven van je verhaal gemakkelijker maken. Zo kun je bijvoorbeeld notities en researchmateriaal opslaan in hetzelfde Scrivener-bestand als je verhaal, zodat je alles bij de hand hebt terwijl je schrijft. Daarnaast kun je gemakkelijk de structuur van je verhaal aanpassen en scènes verplaatsen of verwijderen.

De Waterloper-schrijfwedstrijd is een jaarlijkse wedstrijd voor Nederlandstalige korte verhalen. De wedstrijd heeft elk jaar een ander thema. Als je meedoet aan de Waterloper-schrijfwedstrijd, kun je gebruik maken van de Waterloper-template van Scrivener. Deze template bevat alle formatting die je nodig hebt om je verhaal te tonen volgens de richtlijnen van de wedstrijd.

Als je meedoet aan schrijfwedstrijden, is het belangrijk om je kostbare tijd en energie te besteden aan het schrijven van je verhaal. Met deze Scrivener-templates kun je je verhaal opbouwen volgens de richtlijnen van de wedstrijd, zonder dat je tijd kwijt bent aan opmaken van de juiste indeling. Scrivener biedt een gebruiksvriendelijke interface en de templates zijn gemakkelijk aan te passen aan jouw persoonlijke behoeften.

Deze templates zijn hier gratis te downloaden. Het enige wat je hoeft te doen is ze te importeren in Scrivener en je bent klaar om te beginnen met schrijven. Het gebruik van de templates zorgt ervoor dat je niet alleen tijd bespaart, maar ook dat je verhaal de juist indeling krijgt.

Waterloper 2023-TNR.scrformat

Waterloper 2023 -Tahoma.scrformat

Wat te doen als je de template gedownload hebt:

  1. Maak via Project > Settings > Section Types de volgende Section Types aan: Thema, Titel, Hoofdstuk, Scene met kop, Scene zonder kop (Eventueel Subscènes als je die gebruikt of zelfs SubSubScènes).
  2. Maak een document bovenin de Draft/Manuscript folder dat Thema heet en waarin alleen het Thema staat dat jij gekozen hebt. Geef het document het Section Type: Thema.
  3. Maak een document bovenin de Draft/Manuscript folder aan dat Titel heet en waarin alleen de titel van je verhaal staat. Geef het document het Section Type: Titel.
  4. Zorg dat al je andere documenten de juiste Section Type hebben: hoofdstukken, scène met of zonder kopje, afhankelijk van de structuur van jouw verhaal.
  5. Selecteer File > Compile of klik de Compile ToolButton op de Main Toolbar.
  6. Klik het Radarwiel-icoontje in de footer van de linker kolom en selecteer Import Formats…
  7. Selecteer het .scrformat-bestand dat je hebt gedownload.
  8. Selecteer My Formats om het format in die verzameling op te slaan.
  9. Het format wordt toegevoegd aan de lijst met My Formats in de linker kolom van het Compile Overview scherm.
  10. Klik de Assign Section Layouts… button onderin de middelste kolom.
  11. Voor de Section Types (Deel, Hoofdstuk, Scene met kopje, Scene zonder kopje, eventueel Subscènes) selecteer de bijpassende Section Layouts die in dit Compile Format aanwezig zijn. Klik OK om het venster te sluiten.
  12. Controleer of je hele manuscript geselecteerd is boven de rechter kolom.
  13. Druk op Compile en check het resultaat.
  14. Pas zonodig de Compile Settings en het Compile Format aan totdat alles er zo uitziet als wilt. Je kunt het Compile Format dubbelklikken om het aan te passen.

Vergeet niet om zelf het verhaal te anonimiseren voor de wedstrijden waarvoor dat vereist is. Herkent de organisatie, een voorselecteur of een jurylid toch de echte naam van de auteur, dan kan dit tot diskwalificatie leiden.

Scrivener-templates zijn een handig hulpmiddel voor schrijvers die meedoen aan de Waterloper schrijfwedstrijd. Ze bieden een gestructureerde en professionele manier om je verhaal op te bouwen volgens de richtlijnen van de wedstrijd, zonder dat je tijd hoeft te besteden aan het opmaken van je verhaal. Met Scrivener en de templates heb je alles wat je nodig hebt om je verhaal op een efficiënte manier te schrijven en de wedstrijd te winnen.