Vervang de text van een URL voor een URL met die tekst

In een gedrukt boek kan je internetadressen opnemen naar websites of sociale media, maar lezers kunnen daar natuurlijk niet op klikken.

Zodra van zo’n paperback een e-boek moet komen, zijn er weer mogelijkheden om een internetadres op te nemen, waarop wel geklikt kan worden. E-boeken worden immers niet alleen gelezen op e-readers, maar ook op tablets en mobiele telefoons. Al die apparaten kunnen in een webbrowser een site openen.

Het is niet moeilijk om van een text van een URL een URL met die tekst te maken, maar het kan nóg gemakkelijker: met een Regular Expression. Een RegEx is een techniek om letters in bepaalde combinaties te vinden en te vervangen voor andere letters. Een deel van de gevonden letters kunnen weer ingevoegd worden bij de vervanging.

Omdat de tekst van de url al in het papieren boek aanwezig is, kan je die gebruiken om een complete link te creëren voor in het e-boek. En laten nou zowel Calibre als Sigil zoeken en vervangen via RegEx ondersteunen. Als je die optie in het zoekpaneel aanzet, hoef je alleen nog de volgende RegEx te knippen en te plakken:

zoek:

(\w[a-z\.A-Z]+?\.(nl|be|com))

vervang voor:

<a href="http://\1">\1</a>

Dit vervangt een tekst eindigend op .nl, .be of .com voor een URL. In e-boeken is het protocol http:// noodzakelijk, omdat e-readers anders proberen de link binnen het e-boek te openen. Het zoekresultaat wordt opgeslagen in \1 en dat wordt twee keer toegepast in de vervanging, waardoor een geldige url ontstaat.